Sari la conținut
Prima pagină » Intrebari (FAQ’s)

Intrebari (FAQ’s)

Intrebari si raspunsuri despre Moara de cereale SAMAP

Importanta nutritiei pentru sanatate este astazi tot mai mult recunoscuta. Pentru cei care sunt atenti cu privire la sanatatea lor, precum si calitatea alimentelor pe care le consuma, faina proaspat macinata este o necesitate. Este mai usoara, mai pufoasa si nu a avut timp pentru a deveni oxidata, rânceda, si nu si-a pierdut uleiurile volatile ale germenilor prin evaporare. Din ce in ce mai multe gospodarii aleg sa isi macine propria faina pentru gustul acesteia, sanatatea lor, sau indicatiile date de medicii acestora.

 

Redam mai jos un fragment dintr-un interviu imaginar purtat între proiectantul de mori electrice SAMAP si fondatorul acestei companii, domnul Raymond Zimmer, si un potential client interesat de moara de cereale cu pietre SAMAP.

 

Î: Cât de repede se invart pietrele de moara de cereale electrica SAMAP?

R: Atunci când moara are o încarcatura completa de cereale viteza pietrelor este de aproximativ 2800 de rotatii pe minut. În ceea ce priveste viteza la perimetrul pietrelor, este de cca 50 km pe ora.

 

Î: Exista o diferenta vizibila în caldura produsa atunci când se face o macinare fina sau una grosiera?

R: Diferenta este semnificativa. Pentru a obtine o faina fina este necesara mai multa energie si in consecinta caldura astfel generata este mai mare. Moara SAMAP poate produce faina foarte fina, din cauza motorului sau puternic si forma si designul special al pietrelor de moara construite cu extrema precizie. Moara noastra poate produce o cantitate foarte mare de faina fina. Aceasta este o caracteristica de dorit, deoarece tot felul de prajituri, taitei si alte lucruri fine pot fi facute si coapte fara adaos de orice faina alba. De asemenea, tarâta este aproape în întregime macinata. Partile valoroase nutritionale ale cerealelor care în mod normal sunt imposibil de obtinut si stau între straturile de tarâte, sunt astfel inglobate în faina. Acesta este doar unul din  marile avantaje pe care moara SAMAP le ofera fata de alte mori vechi.

 

Î: Productia de faina macinata fin implica o temperatura crescuta, iar aceasta nu este buna pentru cereale. Ce ne puteti spune despre asta?

R: Chiar si la morile mari si vechi de piatra temperatura produsului finit este usor mai mare decat temperatura cerealelor înainte de macinare. SAMAP a brevetat o caracteristica speciala pentru controlul temperaturii. Macinarea foarte fina creeaza o temperatura mai mare la macinare, indiferent de mijloace. Datorita finetii cerealelor, temperaturile ridicate produc scaderea stabilitatii fainii. Pentru solutionarea acestei probleme, moara SAMAP are o metoda foarte eficienta de racire. Un flux de aer puternic raceste pietrele de moara si elimina caldura din camera de macinare.

 

Î: Ce face acest sistem de racire si in ce consta el?

R: Se compune din doua ventilatoare care lucreaza simultan. Unul raceste motorul în timp ce un al doilea ce situat sub pietrele de moara în miscare, raceste pietrele. Fluxul de aer raceste pietrele eficient si elimina faina din camera moara în acelasi timp.

 

Î: Daca v-am înteles corect, cresterea cantitatii de cereale care trece prin moara trebuie sa determine cresterea caldurii.

R: Destul de corect. Cu cât este mai mare cantitatea de faina macinata, cu atat creste caldura. Din acest motiv, moara SAMAP are alimentarea reglabila. Orificiul de admisie ne permite sa reglam moara pentru porumb, mazare uscata si mai multe tipuri de alte boabe, la o viteza corespunzatoare. Aceasta reglare ne permite sa setam o cantitate foarte exacta de cereale care urmeaza sa fie macinata la un anumit moment. Energia utilizata si caldura produsa poate fi atent controlata. Aceasta înseamna ca moara nu este supraîncarcata.

 

Î: De ce se utilizeaza efectiv moara cu pietre?

R: Pietrele adevarate, care au o structura speciala, au un randament mai bun pentru produsele macinate. Piatra este mai dura decât metalul si are o rezistenta la caldura ridicata. Astazi, morile noastre utilizeaza un compozit de magnezita, si nu folosesc otel prelucrat sau turnat si nici granit. Piatra este un conductor slab de caldura, în comparatie cu otelul si ofera de fapt rezistenta la caldura, care este optima pentru obtinerea de faina de calitate.

 

Î: De ce comparati piatra cu otelul?

R: Pentru ca, în prezent in industria de morarit pietrele de moara au fost înlocuite cu role din otel, sau valturi, cum se mai numesc. Rolele din otel permit un macinat de mare viteza, dar produc si temperaturi ridicate ce scad calitatea fainii obtinute. Viteza unei mori SAMAP este suficient de redusa pentru a pastra o temperatura ce poate fi controlata si redusa foarte usor, mentinand astfel o calitate inalta a fainii astfel obtinute.

 

Î: Ce ne puteti spune despre pietrele de moara cu care echipati morile de cereale SAMAP?

R: Pietrele de moara pe care le folosim astazi se fabrica din Corindon si un liant in care acesta este inglobat. Pentru produsele noastre folosim numai granule extrem de tari de Corindon de Naxos. Acesta este o piatra naturala care a fost mult timp folosit la pietre de moara. Este o piatra extrem de tare, ceea ce o face ideala pentru macinare. Calitatea de faina macinata este deosebit de mare atunci când se utilizeaza pietre Naxos. Liantul pentru aceste granule de Corindon de Naxos este un ciment de magnezita stabilizat, care are duritatea similara.

 

Î: Care este speranta de viata pentru o piatra de moara cu utilizarea normala?

R: O familie medie foloseste patru-cinci sute de kilograme de grâu într-un an. Aceasta presupunând ca toate produsele lor din faina de cereale le macina ei însisi. În zece ani, ar folosi doua tone – doua tone si jumatate de grâu. În treizeci de ani, ar folosi sase-sapte tone si jumatate. Avem unii clienti care au folosit morile lor SAMAP foarte intens si au deja mai mult de opt tone de cereale macinate fara a fi nevoiti sa-si reînnoiasca pietrele. Apropo, pietrele pot fi usor schimbate.

 

Î: Din ceea ce ati spus, putem presupune ca moara SAMAP va dura o generatie?

R: Sunt convins de asta. Avem deja exemple de pietre care sunt folosite de-o generatie, chiar si daca sunt folosite foarte intens. De la bun început ne-am propus sa construim o masina robusta, cu durata de viata lunga, fara probleme, si simpla. Am avut rapoarte bune primite de la specialisti in inginerie care spun ca ne-am atins acest obiectiv.

 

Î: Pâna acum nu ati mentionat motorul. Probabil ca este o parte importanta a morii electrice, nu?

R: Am ales un motor foarte bun, deoarece, dupa cum ati sugerat deja, acesta este o componenta într-adevar cruciala pentru performantele si durata de viata a morii. Mai presus de toate, o moara are nevoie de un motor puternic, robust, care sa fie durabil chiar si atunci când este folosit foarte mult. Numai un motor de putere industriala poate sa aiba aceste calitati. Aceasta calitate este reflectata în modul in care a fost bobinat, izolatia, rulmentii precum si carcasa motorului.

 

Î: Ce vreti sa spuneti printr-un “motor bun”?

R: Mai presus de toate, un motor puternic, robust, capabil sa functioneze o lunga perioada de timp chiar si atunci când este utilizat foarte mult. Doar un motor industrial poate sa aiba aceste calitati. Robustetea si puterea motorului se reflecta în modul in care a fost construit.

 

Î: Ce nu pot morile sa faca?

R: Nu se poate face faina fina dintr-un grâu umed. Am punctat acest lucru dealtfel în mod clar în instructiunile de functionare. Nimeni, de fapt nici o moara nu poate face acest lucru. Daca graul este prea umed, pietrele se vor impregna cu macinis si nu va rezulta nici un fel de faina.  Regula e simpla: Cu cat mai fina este faina dorita, cu atat mai uscat trebuie sa fie graul.

 

Î: Este dificil sau costisitor sa se usuce cerealele?

R: Este destul de simplu sa usuci cerealele. Nu este necesar nici un echipament suplimentar. Ar trebui sa aveti întotdeauna la indemana (in casa, intr-un loc uscat)  o cantitate suficienta de cereale, de preferinta într-un sac ce ar trebui sa-l pastrati în apropierea unei surse de caldura, dar care sa nu fie foarte fierbinte. Temperatura nu ar trebui sa fie ridicata, si va lua ceva timp pentru a se usca daca este foarte umed. Dar daca urmati aceasta metoda veti avea întotdeauna o sursa de grau uscat.

 

Î: Cum stiu daca cerealele sunt uscate suficient de bine pentru a fi macinate?

R: Atingerea cu mâna va spune nimic. Este mai bine sa se muste un bob sau doua. Daca se sparge este uscat. În cazul în care se storceste acesta este umed si trebuie sa fie uscate în continuare. Sau ati putea sa folositi un echipament SAMAP. desigur.

 

Î: Domnule Zimmer, va multumesc pentru aceste clarificari. Acum pot vedea ca la construirea acestor mori de cereale au fost luate in considerare un numar incredibil de aspecte, la care multa lume nu s-ar fi gandit.

R: Ei bine, a fost un pas mare de la ideea de a crea moara ideala de uz casnic pentru a ajunge la moara completa. Suntem încântati. Clientii nostri confirma faptul ca morile SAMAP sunt avansate tehnologic, dezvoltate integral, usor de utilizat, robuste, de încredere, si au o performanta extraordinara. Morile noastre sunt fara pereche cand vine vorba de producerea de faina de calitate.

 

De ce aveti nevoie de o moara de cereale cu pietre?

Majoritatea fainii din comert a fost macinata cu saptamani sau luni in urma.

Cand bobul de grau integral este spart, trecut prin valturi sau macinat, acesta incepe sa se oxideze rapid, in cateva ore, ajungand in cele din urma sa capete un gust vechi si ranced.

Tocmai de aceea, faina din comert este obtinuta din macinarea bobului de grau dupa ce acestuia i-au fost extrasi germenii.

In majoritatea alimentelor integrale, a ierburilor, condimentelor si semintelor, nutrientii sunt in stare latenta pana la macinare. Odata macinate, uleiurile volatile ale germenului, enzimele si vitaminele sunt eliberate dand o aroma specifica produselor proaspete.

Ideale pentru o mica brutarie, morile ce cereale cu pietre sunt destinate macinarii oricaror cereale sau boabe uscate: grau, orz, ovaz, secara, orez, linte, mazare, porumb, naut, soia, etc. Morile SAMAP pot produce cea mai fina faina pentru dumneavoastra, fie ca folositi mori personale sau industriale.

De retinut:

– Graul integral este o buna sursa de fibre dietetice, proteine esentiale, acizi grasi, si vitamine B-complex si E
– Stratul exterior al bobului de grau, coaja, este compusa mai ales din fibre si minerale. Fibrele insolubile trec prin organism nedigerate, curatand tubul digestiv prin “maturarea” depozitelor toxice din organism. Aceasta poate fi de un real ajutor in prevenirea bolilor de inima si a cancerului. Fibrele solubile prezente in cereale incetinesc digestia si permit absorbtia optima de nutrienti, cum ar fi uleiurile naturale si carbohidratii.
– Gemenii de grau sunt plini de acizi grasi nesaturati, dar si de vitamina E, care actioneaza ca un antioxidant foarte puternic.
Din pacate, uleiurile si acizii grasi nesaturati sunt foarte volatili si incep sa oxideze si sa rancezeasca aproape imediat dupa macinare.
– Uleiurile rancede contin radicali liberi care au stransa legatura cu bolile de inima si alte boli degenerative. Radicalii liberi se formeaza de asemenea la macinarea la temperaturi inalte, frecventa la macinarea cu mecanisme de metal.

Morile SAMAP utilizeaza pietre de moara din Corindon de NAXOS, inglobat in ciment de magnezita stabilizat. Aceasta inseamna o piatra de moara 100% naturala, care prin constructie nu necesita ascutire chiar si dupa zeci de ani de folosire continua.

Morile SAMAP folosesc un sistem de racire cu turbina brevetat, care   permite mentinerea unei temperaturi optime pentru piatra de moara si pentru faina produsa, chiar si in conditii de utilizare intensive.

 

De ce sa alegi o moara de cereale SAMAP?

Pentru obtinerea unei paini sanatoase, din cereale integrale este esential sa se utilizeze faina proaspat macinata din grau integral.  Dar, mai trebuie luat in considerare si un alt element si anume: puterea de crestere a fainii. Aceasta putere de crestere  depinde in principal de tipul de grau folosit,  care trebuie sa fie un grau copt, de calitate, special pentru brutarii.

Dar chiar si aceasta faina, obtinuta din grau integral de calitate, s-ar putea sa-si piarda o parte din puterea  de crestere datorita incalzirii cerealelor in procesul de macinare.

 

O macinare fina, fara supraincalzire.

Cum obtinem o macinare fina, fara supraincalzire? Raspunsul evident este o macinare suficient de lenta care sa nu supraincalzeasca faina. Dar, cine poate astepta azi 20 de minute pentru a obtine 1 kg de faina fina? (vorbim aici de morile mici, de tip fimilial).

Acest lucru l-a facut pe Raymond ZIMMER, fondatorul SAMAP, sa studieze importanta vitezei de rotatie a pietrelor de moara si a constatat ca la o viteza de 3000 rpm pentru a produce 10 kg de faina pe ora sunt  zdrobite 1 – 1,5 graunte de cereale  la fiecare rotatie.

Astfel, fata de morile cu viteza de rotatie mai redusa, unde sunt necesare procesarea a 5 pana la 10 boabe per rotatie, solicitarea motorului si a lagarelor este mai mica. Deci, efortul micsorandu-se, automat se evita si supraincalzirea, stiut fiind ca orice efort se traduce in caldura.

 

Morile de cereale SAMAP – cel mai bun compromis intre productia rapida si puterea de crestere a fainei.

Astfel, morile SAMAP reprezinta compromisul ideal intre o productie rapida de faina extra fina si pastrarea puterii de crestere a fainei prin evitarea supraincalzirii ei.

Pentru a asigura prospetimea materialului macinat, pietrele de moara (din piatra naturala Naxos) sunt intotdeauna racite de un ventilator puternic, care asigura, de asemenea, eliminarea rapida a fainii intr-un recipient sau intr-un sac, niciodata in aer liber, garantie a curateniei si igienei.

Ajustarea distantei dintre pietre permite obtinerea unui produs finit extra fin dar si a unuia cu o granulatie grosiera, cum ar fi faina ideala pentru delicioasele prajituri de grau.

Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam ca norocosii proprietari ai primelor mori de cereale cu pietre SAMAP aparute in 1970 inca mai beneficiaza de o faina excelenta, dispunand in continuare de asistenta si service post vanzare pentru acestea. Avand aceste servicii asigurate, nu trebuie totusi sa uitam de nivelul de impuritati al cerealelor, care trebuie sa fie cat mai scazut; longevitatea pietrelor de moara depinde in mare masura de absenta corpurilor straine (pietre, parti metalice) din boabele de macinat.

Unii dintre cei mai vechi clienti ai nostri au raportat ca au macinat cu SAMAP F100 nu mai putin de 12 tone inainte de a fi necesar sa schimbe ansamblul de pietre; iar daca luam in considerare ca o familie medie consuma cca 150 kg de faina pe an… puteti sa va faceti o imagine despre robustetea, durabilitatea si fiabilitatea produselor noastre.

 

Poate deveni painea o placere sanatoasa?

De mii de ani cerealele au constituit alimentul de baza al omenirii pentru un motiv simplu, grauntele de cereale constitue un rezervor important de proteine si carbohidrati, care pot fi conservate un timp relativ indelungat si transportate cu usurinta. In schimb, carnea si laptele, de asemenea bogate in proteine, sunt dificil de conservat perioade lungi de timp.

Din secolul 20, procentul de cereale din alimentatie a scazut in  Europa: consumam de 4 ori mai putina paine ca acum 100 de ani si mai ales paine obtinuta din faina alba, desi din punct de vedere nutritional, painea din faina integrala sta la baza unei alimentatii sanatoase.

 

Cum se face faina integrala?

La inceput, faina a fost macinata cu ajutorul morilor obisnuite, in cantitati mici, care apoi era cernuta inainte de utilizare.

Dar aceasta faina proaspata si vie, bogata in elemente vitale si-a dovedit fragilitatea deoarece era rapid atacata de insecte.

Astazi pentru a obtine o faina de grau se utilizeaza mori cu cilindri (cu valturi) prin care se trec succesiv cerealele:

– intre mai multe mecanisme de sfaramare care macina boabele de cereale pe margine pana la miez pentru a elimina invelisul

– prin diverse site pentru a obtine o faina alba de diferite tipuri, toate cu durata sensibil mai mare de conservare.

Eliminind stratul protector al boabelor de cereale practic scoatem aleurona si pericarpul (care mai este numit si “stratul minune”), rezervorul de substante vitale al cerealelor, inclusiv al vitaminelor (in special grupul B).

Vechea tehnica de macinare a graului (sau altor cereale) si anume macinarea cu ajutorul pietrelor reprezinta un procedeu prin care grauntele de cereale sunt complet zdrobite si se obtine o faina care contine in plus fata de gluten si amidon si elementele din stratul protector al boabelor si anume: germenele si proteinele.

Prin aceasta tehnica se produce faina integrala, care poate fi cernuta pentru a reduce mai mult sau mai putin concentratia de strat protector.

 

Ce influenta are faina integrala asupra digestiei?

Continutul ridicat de acid fitic, care se afla in principal in grauntele de cereale, poate impiedica absorbtia de catre organismul nostru a unor minerale precum magneziu, calciu, fier sau zinc.

Cu toate acestea, cerealele contin de asemenea o enzima numita fitaza, care neutralizeaza acidul fitic in prezenta apei. Rezulta ca in cazul painii, timpul de fermetatie este foarte important.

Profesorul emerit Louis C. KERVRAN  de la Universitatea din Paris a declarat: ” O faina completa (adica cu mai multa celuloza, mai mult acid fitic),  poate fi digerata prin substante vitale cu conditia ca dospirea sa se faca intr-un timp mai indelungat, astfel incat sa permita descompunerea in timp a acidului fitic”.

Rezulta ca este de preferat sa se faca o dospire naturala a aluatului, care nu poate fi altfel decat lenta, in locul  folosirii unei drojdii de brutarie, metoda prea rapida pentru a permite degradarea completa a acidului fitic.

Un alt beneficiu al fainii integrale reprezinta aportul sau de fibre, mentinut prin folosirea integrala a bobului de cereale, rezultat in urma procesului de macinare. Ca rezultat, tranzitul intestinal este accelerat, lucru pe care unele persoane nu-l pot suporta si ca atare ei vor trebui sa cearna faina, conservand in acelasi timp prospetimea fainii utilizate.

 

Care este diferenta intre faina Integrala proaspat macinata si cea cumparata din magazin?

Faina integrala, proaspat macinata, obtinuta din boabe intregi de grau este diferita de cea cumparata din magazin.

Acest tip de faina macinata proaspat are un termen de viata foarte scurt. Pentru a afla care sunt duratele de viata pentru o faina macinata proaspat, dati un click aici.

Companiile care produc faina integrala pentru a fi distribuita in magazine sunt nevoite sa elimine cel putin elementele care pot duce la rancezirea fainii in termen scurt. De aceea, chiar daca anumite faini sunt vandute sub numele de faina integrala, ceea ce veti cumpara nu va avea in mod sigur vreun element care sa permita oxidarea. Dar aceste elemente sunt cele care se regasesc in germenele de grau, care este cunoscut ca detine si cele mai importante substante nutritive, vitamine si minerale din tot bobul de grau.

In cel mai bun caz, veti cumpara o faina obtinuta din boabe de grau din care s-au eliminat cele mai perisabile (si nutritive) parti. In unele situatii, unii producatori ar putea sa apeleze la aditivi cu rolul de conservanti. Acest lucru ar trebui sa fie specificat pe eticheta produsului, pentru a fi inmasura sa decideti daca veti cumpara acel produs sau nu.

Pentru a afla care sunt diferentele nutritionale intre faina integrala proaspat macinata si cea cumparata din magazin, dati un click aici.

 

Care este durata de viata a fainii proaspat macinate?

Viata fainii macinata proaspat din boabe intregi de grau poate varia in functie de multe conditii diferite.

Aceasta faina macinata proaspat asigura cele mai inalte valori nutritionale. Nutrientii ce se gasesc in aceasta faina se diminueaza rapid, odata ce granele au fost macinate.

Faina integrala produsa din boabe intregi este un aliment proaspat, viu, care este perisabil. Alimentele proaspete si nutrientii continuti in acestea incep sa se degradeze odata cu trecerea timpului. Cand graul este macinat, iar continutul bobului de grau nu mai este protejat de stratul exterior, incepe asupra acestuia incepe actiunea elementelor exterioare. Sub influenta aerului, grasimile nesaturate continute in germenele de grau devin rancede prin oxidare.

Ca toate materialele organice, grasimile se deterioreaza. Uleiurile rancede pot produce arome si mirosuri neplacute, precum si un gust amar. Cu cat uleiul din faina este mai ranced, cu atat mirosul si gustul fainii sunt alterate. Aceasta tendinta de rancezire compromite capabilitatile de pastrare a fainii integrale proaspat macinate.

Viteza de rancezire si pierderea calitatilor nutritionale depinde foarte mult  de cionditiile de stocare, cum ar fi temperatura, umiditatea, concentratia de oxigen si expunerea la lunmina. Odata ce geremenele a rancezit, acesta nu mai are valoare nutritiva si nu mai este propriu consumului.

Daca ati macinat faina integrala si ati ramas cu ceva in plus, o puteti pastra in frigider, dar sfatul nostru este sa nu depasiti pastrarea acesteia mai mult de 5-10 zile.

Cu cat temperatura de pastrare este mai scazuta, cu atat creste durata de viata a fainii si se pastreaza mai indelung nutrientii din aceasta.

Durata de pastrare a fainii integrale proaspat macinata

(din grau 100% integral fara nici o modificare a substantelor continute in acesta)

La temperatura camerei

 Faina integrala pastrata in raft la temperatura camerei nu dureaza decat 3-5 zile. Inca o data precizam ca aceasta faina datorita uleiurilor ce se degradeaza rapid va incepe sa miroasa urat si sa aiba un gust amar. Acesta este modul in care insasi natura ne spune ca aceasta faina nu mai poate fi consumata.

La frigider

 Faina integrala macinata proaspat din boabe intregi se poate pastra maxim 10 zile.
La congelator

 Faina integrala macinata proaspat din boabe intregi se poate pastra maxim 30 de zile.

Ce valori nutritive are faina integrala fata de faina obisnuita?

Valori nutritive comparative ale fainii 100% integrale

fata de faina obisnuita

Nutrienti Faina 100% integrala Faina de uz general*
Fibre Dietetice 12.2g 2.7g
Calciu 25mg 15mg
Fier 3.6mg 1.2mg
Magneziu 124mg 22mg
Fosfor 332mg 108mg
Potasiu 340mg 107mg
Zinc 2.8mg 0.7mg
Cupru 0.4mg 0.1mg
Mangan 4.1mg 0.7mg
Selenium 70.7mg 33.9mg
Tiamina 0.5mg 0.1mg
Riboflavina 0.1mg 0.04mg
Vitamina B3 5.7mg 1.3mg
Acid Pantotenic 0.9mg 0.4mg
Vitamina B6 0.3mg 0.04mg
Acid folic 43mcg 26mcg
Vitamina E 1mg 0.06mg
Grasimi 1.9g 0.98mg

* – faina neimbogatita, fara aditivi

 

As vrea sa cumpar o moara pentru un mic FNC, in care sa produc necesarul pentru o ferma de animale. Ce moara imi recomandati?

O moara cu ciocanele.

Morile furnizate de noi sunt mori care permit obtinerea de faina integrala, de cea mai buna calitate, datorita principiului de macinare, care pastreaza toate substantele nutritive ale boabelor de grau. Pentru complexul zootehnic, dumneavoastra probabil aveti nevoie de o moara de cereale cu ciocanele, care are o productivitate foarte mare, in conditiile in care calitatea macinisului este banuiesc mai putin importanta.

Ce este faina integrala?

Faina integrala este faina obtinuta din grau integral, care nu a fost degerminat.

Faina cu adevarat integrala si sanatoasa este faina care se obtine din macinarea boabelor de grau integrale, nedegerminate. Aceasta este o faina eco/bio/organica in adevaratul sens al cuvantului. Faina din magazine este faina obtinuta din boabe de grau degerminate, fie ca este numita faina alba sau integrala. Mai multe detalii puteti afla din acest articol.

 

Care este corelatia procentajului dintre faina si tarite la macinare?

Corelatia nu este fixa, ea depinde de reglajul morii.

Faina are granulatie sub 260 de microni. Intre 260 si 650 de microni se situeaza asa zis-ul gris,iar ce este peste 650 de microni reprezinta tarata. In urma macinarii se obtine intotdeauna atat faina, cat si gris si tarata. Proportia dintre ele variaza in functire de reglajul pietrelor de moara.

 

De exemplu, la moara Europemills 950w, avem urmatorul grafic de exploatare:

Din graficul respectiv veti observa ca la un reglaj strans al pietrelor de moara, adica la o capacitate de macinare de cca 300 kg/ora se obtine un raport de faina-gris-tarata de 70-20-10%, iar la un reglaj mai lejer, care permite macinarea a 1000Kg/ora, se obtine un raport de faina-gris-tarata de 30-20-50%.

 

In morile dvs. procesele de productie sunt total mecanizate ori necesita si munca manuala?

Oferta noastra curenta cuprinde doar morile (partea de macinare efectiva).

Celelalte elemente de automatizare (curatator de boabe/tarare/degerminator, transportator cu melc, cupe sau pneumatic, sistem de cernere cu site plane sau cilindrice, etc) pot fi achizitionate separat. In cazul in care ati dori sa achizitionati o linie completa, puteti sa ne transmiteti exact care sunt componentele de care considerati ca aveti nevoie.

 

Morile de cereale pot fi dotate cu actionari electrice automate, astfel veti avea oportunitatea de a comanda pornirea si oprirea in conditii de siguranta, de la distanta.

 

What Our Clients Say
246 reviews